Åbenhed skal nedbryde tabuer om psykiske sygdomme

Ringkøbing-Skjern kommune inviterer til et arrangement, der skal forsøge at få de unge og deres nærmeste i tale om psykiske problemer.

Samtale er et vigtigt element i forebyggelsen mod psykiske sygdomme.

Samtale er et vigtigt element i forebyggelsen mod psykiske sygdomme. Foto: Julie Christensen

Af Julie Christensen, 30. september 2014

I dag er det blevet offentliggjort, at Ringkøbing-Skjern kommune, torsdag den 9. oktober, afholder et arrangement i samarbejde med ’En Af Os’ for unge, deres forældre og lærere i kommunen. Til arrangementet vil der både være et fagligt oplæg og et oplæg fra en ambassadør, som vil være en, der selv har oplevet psykisk sygdom på egen krop.

’En Af Os’ er en kampagne, som vil fjerne tavshed, tabuer og tvivl om psykiske sygdomme. Det medvirker nemlig alt sammen til, at unge mennesker undlader at fortælle åbent om at have det dårligt med sig selv. Sara Munk Nielsen, som er den regionale projektleder for ’En Af Os’, mener at arrangementer som dette, kan være en del af forebyggelsen i psykiatrien.

”Jo tidligere vi kan gribe ind, jo højere er chancen for helbredelse. Hvad end det er helvist eller delvist. Samtale kan jo ikke helbrede alene, men det kan hjælpe.”

Forebyggelse skal nedbringe ventetider

Ifølge tal fra esundhed.dk har 14% af psykiatriske klinkker i Region Midtjylland en ventetid på udredelse og behandling på over 60 dage for voksne patienter. Fra den 1. september er der blevet indført et lovkrav, som betyder, at ventetiden ellers skal være nedbragt til under 60 dage. Regionsrådsmedlem Henrik Gottlieb (S) er glad for initiativer, som kan forebygge i en tidlig alder.

”Forebyggelse er et af vores vigtigste redskaber i psykiatrien. Derfor er det vigtigt, at vi har nedbragt ventetiderne for børn og unge i psykiatrien, sådan at vi ikke er bagud, når de vokser op og bliver voksne.”

Hver anden familie er ifølge Sara Munk Nielsen i berøring med psykiske sygdomme enten direkte eller gennem bekendte, men det er slet ikke alle, der er klar over det. ’En Af Os’ forsøger derfor at starte i Vestjylland med at få både unge og voksne til at sætte ord på psykiske problemer.