Flyvende hjælp er ikke altid den rigtige hjælp

Tre akutlægehelikoptere er fra 1.oktober klar til at hjælpe danskerne. Men ifølge personale fra akutbilen i Ringkøbing kan den rigtige behandling være vigtigere end transportmiddel.

Hos Ringkøbing Sundhedshus er akutbilen den hurtige hjælp til den syge i byen. Og den hurtige hjælp er ofte den rigtige hjælp.

Hos Ringkøbing Sundhedshus er akutbilen den hurtige hjælp til den syge i byen. Og den hurtige hjælp er ofte den rigtige hjælp. Foto: Mia Sylvester Augustinus

Af Mia Sylvester Augustinus, 30. september 2014

Der bliver ringet 112. Akutafdelingen i Aarhus vurderer, hvilken form for hjælp, der er behov for. Fra d. 1. oktober 2014 er der tre akutlægehelikoptere til rådighed i Skive, Billund og Ringsted, som kan supplere akutbiler, lægebiler og ambulancer i blandt andet Ringkøbing-Skjern Kommune.

Hos Sundhedshuset i Ringkøbing bliver debatten om akutlægehelikopterne modtaget med blandede følelser. Sven Petersen og Henning Busk er fast personale i akutbilen i Ringkøbing. De giver begge udtryk for, at de ikke kommer til at mærke den store forskel ved akutlægehelikopterne.

”Der er selvfølgelig nogen, hvor en akutlægehelikopter vil gøre en forskel. Det er for dem, som er svært traumatiserede,” siger Henning Busk, der er ambulancebehandler.

Behandlingssucces afhænger af hjælpen
Sven Petersen, der er anæstesisygeplejerske, forklarer, at debatten mangler at dække et bestemt fokus. Helikopterne er naturligvis en gevinst for samfundet, da de tidsmæssige omkostninger bliver mindre. Men det er ikke altid dét, der er afgørende.

”Det vigtige er, at det er den rigtige hjælp, der kommer ud. Så er transporten mere underordnet,” supplerer Henning Busk.

Behandlingssuccesen i sidste ende er stærkt afhængig af, hvordan og hvor hurtigt der bliver handlet, når borgeren modtages af for eksempel akutbilen. Det gælder om at komme hurtigt frem med den rigtige behandling, men ikke nødvendigvis at komme hurtigt videre.

”Vi sørger for, at folk kan få vejret, indtil de kommer derhen, hvor der skal gøres noget ved det. Så er det egentlig ikke så vigtigt, om det tager 10 minutter ekstra, når vi først har fået stabiliseret patienten,” forklarer Sven Petersen.

Kortere ventetid skaber tryghed
Siden 2010 har Danmark haft først en og senere to akutlægehelikoptere, som har dækket forskellige dele af landet. Nu er forskellen, at de tre tilsammen skal dække hele landet. Derfor er helikopterne ikke et nyt fænomen, og man ved derfor, at de har en god effekt.

”En helikopter udstråler, at nu kommer der virkelig hjælp. Det giver selvfølgelig en tryghed til borgerne,” forklarer Sven Petersen.

Ambulancer og lægebiler kommer eksempelvis fra Herning, hvis man bor i Ringkøbing. Det tager cirka en halv time, hvorimod akutlægehelikopterne vil bruge 15-20 minutter på at komme frem. Det kan være en fordel, hvis man er en ældre kvinde som Martha Sørensen.

”Nu når der ikke er et sygehus, er ventetid på hjælp virkelig et problem for mange af os herude,” fortæller Martha Sørensen.

Martha er enig med Sven Petersen i, at akutlægehelikopterne giver tryghed. Det er vigtigt, at hjælpen kan komme hurtigt frem, hvis man har brug for det. Specielt fordi der ikke ligger et sygehus i Ringkøbing. Det er ikke sikkert, at akutlægehelikopterne kommer til at gøre den store forskel for folk i Ringkøbing, da byen stadig har en akutbil. Den er nemlig helt afgørende for borgerne, da den kan komme hurtigere frem end selv helikopterne. Akutbilens personale kan påbegynde en behandling, der ifølge Sven Petersen og Henning Busk, er helt afgørende.