Blandede følelser omkring brugerbetaling i Ringkøbing

Simon Emil Ammitzbølls (LA) forslag om at indføre brugerbetaling på sundhedsområdet bliver mødt af forskellige holdninger i Ringkøbing-Skjern Kommune. 

Foran Sundhedshuset i Ringkøbing er der delte meninger omkring brugerbetaling hos lægen. Foto: Anna Bernsen Jakobsen

Foran Sundhedshuset i Ringkøbing er der delte meninger omkring brugerbetaling hos lægen. Foto: Anna Bernsen Jakobsen

Af Anna Bernsen Jakobsen, 1. oktober 2014

Jyllands-Posten bragte onsdag den 1. oktober en artikel om, at Liberal Alliance vil indføre mere brugerbetaling på sundhedsområdet, hvis Venstre får statsministerposten ved næste folketingsvalg. Et besøg hos egen læge kan derfor komme til at koste 130 kroner.

”Ved at sætte et økonomisk incitament ind, vil de personer, der går til lægen for at have en at snakke med, finde en anden end lægen at snakke med,” udtaler Simon Emil Ammitzbøll til Jyllands-Posten.

Erling Gaasdal (Venstre) er medlem af Ringkøbing-Skjerns Social- og Sundhedsudvalg. Han er positivt stemt over for forslaget.

”Jeg synes, det er et udmærket initiativ. Jeg ser dog hellere, at der indføres en model, hvor borgeren betaler for ikke at møde op til en lægeaftale,” siger Erling Gaasdal til Nyt fra Vestfronten.

Modstand hos rød blok
Helle Stærk Olesen (Soc.dem.), ligeledes medlem af Social- og Sundhedsudvalget, mener ikke, at brugerbetaling er en god idé.

”Aldrig i livet. Ved at indføre brugerbetaling på lægebesøg rammer vi en gruppe borgere, der ikke har brug for at blive ramt. Det er blandt andet svage ældre og borgere med en lav indkomst,” siger Helle Stærk Olesen.

Hendes medpolitiker i Social- og Sundhedsudvalget Niels Rasmussen (SF) mener også, at det er en dårlig idé.

”Brugerbetaling hos lægen er en glidebane til mere og mere brugerbetaling på sundhedsområdet generelt,” siger Niels Rasmussen.

Han mener i stedet, at pengene skal findes på det administrative område.

Blandede meninger blandt borgerne
Ringkøbinggensernes meninger er lige så blandede som politikernes.

Marie Jensen er pensionist og ikke glad for idéen.

”Det burde gerne være sådan, at alle skulle kunne gå til lægen, når de har brug for det,” siger hun.

Else Bæk Olsen er mere positivt stemt over for brugerbetalingen. Hun har boet i Ringkøbing hele sit liv og ville godt kunne betale 130 kroner for at gå til lægen.

”Nogle ville blive ramt hårdt af brugerbetalingen, og dem har jeg ondt af. Men pengene skal jo komme et sted fra,” siger Else Bæk Olsen.