Rekordstor prisforskel på vuggestuer og dagplejer i Ringkøbing-Skjern

Det er især drenge, der har fordel af at gå i vuggestue frem for dagpleje

Det er især drenge, der har fordel af at gå i vuggestue frem for dagpleje. Foto: Wikimedia Commons

Ingen steder i Danmark er der større prisforskel på at få passet børn i en dagpleje i forhold til i en vuggestue end i Ringkøbing. Det kan få ressourcesvage forældre til at vælge de billige dagplejer, selvom børnene har godt af vuggestuen, siger eksperter.

Af Joachim Christensen, 1. oktober 2014

Når den værste babygråd så småt er overstået, venter der de nybagte forældre en stor beslutning. Der kan nemlig være vigtige forskelle på, hvilket dagpasningstilbud man vælger. Både økonomisk og for barnet. I Ringkøbing-Skjern Kommune kan man spare over 12.000 kroner årligt ved at vælge dagplejen frem for vuggestuen. Det viser beregninger på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Små institutioner og mulighed for deltidspladser er faktorer for, at vuggestuerne i Ringkøbing-Skjern er blandt de ti dyreste i landet ifølge kommunens økonomiafdeling. Formand for Børne og Unge-udvalget i kommunen, Lennart Qvist fra Venstre, siger dog, at de høje omkostninger ikke helt afspejler sig i antallet af pædagoger per barn, der ikke er blandt de højeste i landet.

”Vi har ikke en af de højeste normeringer. Vi er stolte af vores serviceniveau, forældrene er tilfredse og klager ikke, og vi synes ikke dagplejeforældrene skal betale for vuggestueforældrene,” siger Lennart Qvist.

Ekspert: God vuggestue giver bedre betingelser

Pædagogernes fagforening, BUPL, anbefalede sidste år, at alle børn af økonomisk dårligt stillede familier, børn af forældre med lavt uddannelsesniveau og børn af forældre med lav tilknytning til arbejdsmarkedet skal gå i vuggestue frem for dagpleje.

Det skete i forlængelse af en forskningsrapport lavet for BUPL, der viste at især socialt udsatte børn havde stor gavn af at gå i vuggestue. Professor på Institut for Pædagogik og Uddannelse, Stig Broström er enig i BUPL’s vurdering, og mener at vuggestuer med de rette betingelser, i form af uddannede og empatiske pædagoger, kan have en positiv effekt på børnene.

”Den gode vuggestue giver børn bedre muligheder og betingelser,” siger han, men understreger, at social udsathed ikke kan løses med pædagogik alene.

Stig Broström ser desuden en pointe i, at det kan være et problem, at vuggestuepladserne er så meget dyrere end dagplejepladserne, hvis de ressourcesvage forældre skal vælge vuggestuerne til deres børn. I Ringkøbing-Skjern har kommunen i nogle tilfælde valgt at støtte udsatte familier, hvis det er vurderet at barnet vil have godt af at komme i vuggestue. Det oplyser Lennart Qvist.