Succesfuld bunkerudstilling giver museum mod på mere

Den stort anlagte udstilling om tyske bunkersoldater under 2. Verdenskrig har bragt enorm succes til Ringkøbing-Skjern Museum. Men der skal ikke hviles på laurbæerne, lover museumsinspektøren og løfter sløret for en kommende satsning.

Ringkøbing-Skjern Museums afdeling på Herningvej

Ringkøbing-Skjern Museums afdeling på Herningvej Foto: Kulturarv

Af Rasmus Faber Lundberg

Udstillingen ’Hvad bunkeren gemte – en tysk soldat fortæller’ lukker på Ringkøbing-Skjern Museum d. 27 oktober. Men tomrummet har museumsinspektør Christian Ringskov allerede planlagt at udfylde.

”Der kommer en efterfølger – en slags konceptuelt toer. En åndsbeslægtet, men dog anderledes vinklet udstilling, der i udnyttelsen af billeder og lyd lidt følger samme formel,” siger han.

Udstillingen, der er sat til at få premiere mandag d. 9. februar, kommer til at hedde ’Flyvere i natten’ og vil omhandle de danske allieredes bombefly under 2. Verdenskrig, som blev skudt ned over Danmark.

”Det er en historie fuld af eksplosiv dramatik og følelser, som meget få danskere er bekendt med,” siger Christian Ringskov.

Masser af succes
Den nye udstilling kommer i alt til at koste 745.000 kr, hvoraf 390.000 af pengene er finansieret af museet selv. Christian Ringskov nævner særligt bunkerudstillingens publikumspopularitet og kritikerros som et klart incitament for, at pengene vil være godt givet ud. 

Den 2. september besøgte dronning Magrethe og prins Henrik museet på deres karrettur gennem byen. Anledningen var netop bunkerudstillingen, der gennem de sidste tre år har skabt positiv omtale for museet landet over.

”Populariteten har været enorm. Gennem de sidste tre år, hvor udstillingen har stået på, har vi firedoblet vores omsætning. Uden den ville vi aldrig have fået besøg af dronningen,” siger museumsinspektør, Christian Ringskov.

Vender bøtten på hovedet
Ambitionerne for den nye udstilling har altså med god grund højt til loftet. Men præmisserne med ’Flyvere i natten’ er, som Christian Ringskov forklarer, nogle lidt andre.

”Vi vender bøtten på hovedet. Før var det den tyske soldat, der fik fortalt sin historie fra bunkerens mørke, og det var til stor begejstring for byens mange tyske turister. Nu er det derimod danskernes allierede, der er i fokus,” siger han.