Vestklyngen får seks millioner til rygestop

Sundhedsministeriet har uddelt penge til ni steder i Danmark, hvor der skal gøres en ekstra indsats for at hjælpe storrygere med at kvitte smøgerne.

Storrygere skal hjælpes til at kvitte smøgerne nu. Foto: Sofie Secher Karlsen

Storrygere skal hjælpes til at kvitte smøgerne nu. Foto: Sofie Secher Karlsen

Af Julie Christensen, 1. oktober 2014

Vestklyngen som består af Ringkøbing-Skjern, Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig og Struer er blevet tildelt 5.950.000 kroner af Sundhedsministeriet til en målrettet indsats for at hjælpe storrygere. I alt er der ni områder i Danmark, som har fået en del af i alt 27,5 millioner til projektet

Når storrygere i området henvender sig til lægen, vil de få en henvisning, som gør, at de gratis kan få hjælp til deres rygestop. Derfor skal pengene hovedsageligt bruges på rygestopsmedicin som nikotinplastre og nikotintyggegummi. Men en stor del af pengene kommer også til at gå til ansættelsen af en administrativ medarbejder, fortæller Susanne Rystok, udviklingskonsulent ved Sundhedscenter Vest.

”Det gør selvfølgelig også, at vi skal have lokket flere af de udsatte borgere i samfundet til at gå til lægen. For ellers vil indsatsen jo ikke rigtig hjælpe, og pengene vil måske blive spildt,” siger Susanne Rystok om projektet og muligheden for at få det til at blive en succes.

Kamp mod social ulighed

Formålet fra Sundhedsministeriet er at komme social ulighed til livs og begrænse omfanget af sygdomme, som er forårsaget af rygning. Tallene fra Sundhedsprofilen 2013 viser, at Region Midtjylland har en mindre andel storrygere end landsgennemsnittet. Alligevel får Vestklyngen det næsthøjeste beløb. Det er Susanne Rystok selvfølgelig glad for.

”Vi har i forvejen rygestoptilbud i kommunen, men borgerne bruger det simpelthen ikke. Derfor håber vi virkelig, at en målrettet og anderledes indsats vil resultere i flere rygestop.”

I kampen for at hjælpe storrygerne har man endnu ikke overvejet at starte en lokal kampagne. Susanne Rystok kunne dog fortælle, at man også vil bruge en lille del af de seks millioner på PR-materiale og pjecer.