Fælles indsats har sænket antallet af trafikulykker i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing-Skjern kører pænere og pænere i bil. Et samarbejde mellem flere parter har resulteret i et fald af tilskadekomne på 47 pct.   

Alkohol er blandt de mest hyppige årsager til trafikulykker. Foto: Anna Bernsen Jakobsen

Alkohol er blandt de mest hyppige årsager til trafikulykker. Foto: Anna Bernsen Jakobsen

Af Anna Bernsen Jakobsen, 2. oktober 2014

Ringkøbing-Skjerns borgere kører generelt rigtig pænt på vejene. Sidste år blev ingen dræbt i trafikken, og siden 2005 er antallet af tilskadekomne i trafikken faldet med 47 pct.

Ringkøbing-Skjerns nabokommuner har også været gode til at nedbringe trafikulykker. Holstebro har fra 2005-2013 nedbragt antallet af tilskadekomne med 33 pct., mens Herning i samme periode har opnået et fald på hele 65 pct.

Henrik Glintborg er leder af Færdsel- og Hundeafdelingen i Midt- og Vestjylland. Han mener, at det generelt faldende antal trafikulykker i Midt- og Vestjylland skyldes en god fælles indsats.

”Mange skal have ros. Både de enkelte kommuner, vejmyndighederne og Rådet for Sikker Trafik har alle været med til at nedbringe antallet af uheld,” siger Henrik Glintborg.

Borgerne hjælper til
For høj hastighed kan ofte være en fatal faktor i en trafikulykke. På dette punkt er kommunens borgere dog til stor hjælp for færdselspolitiet.

”Vi lytter til borgerne og samarbejder med dem. Hvis en borger er blevet opmærksom på en strækning, hvor der ofte bliver kørt for stærkt, er det en stor hjælp for politiet, hvis der rettes henvendelse til os,” siger Henrik Glintborg.

Nogle former for trafikuheld er dog næsten umulige at forhindre. Ulykker hvor føreren har været påvirket af alkohol, narko og lignende, og ulykker, hvor føreren har været uopmærksom, er blandt de mest hyppige årsager til trafikulykker.

”Det er svært at forhindre uheld som disse,” siger Henrik Glintborg. Han oplyser, at der i Midt- og Vestjylland i år har været 12 trafikdrab som følge af en uopmærksom fører, mens otte er døde fordi føreren har været påvirket af alkohol eller narko.

Henrik Glintborg oplyser desuden, at målet for 2020 på landsplan er under 120 dræbte og højst 1000 tilskadekomne i trafikken.