Stigende antal stofmisbrugere benytter sig af behandlingstilbud

Antallet af stofmisbrugere, der går i behandling i Ringkøbing-Skjern Kommune, er stigende. Et tæt samarbejde mellem behandlingscentre, kommunen og politiet har medvirket til den positive udvikling.

For mange er den røde dør vejen til et stoffrit liv. Det er i hvert fald håbet.

For mange er den røde dør vejen til et stoffrit liv. Det er i hvert fald håbet. Foto: Jon Tolstrup Jensen

Af Martin Tordrup Jensen og Jon Tolstrup Jensen

Ringkøbing-Skjern Kommune har igennem flere år ydet en aktiv indsats for at hjælpe kommunes stofmisbrugere. Siden 2007 har Sundhedscenter Vest været med til at hjælpe folk ud af sit misbrug. Samarbejdet mellem Ringkøbing-Skjern Kommune, politiet og Sundhedscenter Vest er afgørende for at komme problemet til livs.

I dag den 2. oktober har misbrugsbehandler Caroline Grundvad haft to stofmisbrugere til behandling på Sundhedscenter Vest. De er kommet for at nedsætte eller stoppe deres misbrug, som i omegnen af 100 andre misbrugere også har gjort i 2014.

“Vi laver altid en strategi i samarbejde med klienten. Det er ikke altid sådan, at misbruget er selve problematikken. Det er det lige nu og her, men på lang sigt er der ofte nogle grundlæggende ting, der ikke fungerer, siden man ender ud som misbruger,” siger Caroline Grundvad.

Flere vil i afvænning

Sundhedscenter Vest oplever, at rygtet om stedet spredes blandt misbrugere, og at folk der har problemer med stoffer hører om stedet fra folk i deres omgangskreds, men sådan har det ikke altid været.

“Til at starte med var det helt klart andre samarbejdspartnere, der kom ind med borgeren eller klienten. Det kunne eksempelvis være Skole, Socialforvaltningen og Politi (SSP), som vi har et tæt samarbejde med, fx. Børn- og familieafdelingen eller socialrådgivere, der sidder i beskæftigelse- og kontanthjælpsafdelinger,” siger Caroline Grundvad.

Gennem de sidste tre år har misbrugskonsulenterne hos Sundhedscenter Vest oplevet, at antallet af faste stofmisbrugere i behandling steg fra omkring de 70 til 149 i 2013. Derudover er der en række stofmisbrugere, der kommer til uforpligtende samtaler.

Opmærksomhed og samarbejde

Næstformanden for Ringkøbing-Skjern Kommunes Social- og sundhedsudvalg, Hans Østergaard, mener, at samarbejdet er nøglen til at begrænse narkotikas udbredelse i lokalsamfundet.

”Vi har et aktivt samarbejde med politiet gennem SSP-samarbejdet, hvor vi både informerer og tager ud på skoler for at tale om stoffer. Det sker både gennem fakta, men også med videoer og alkoholbriller,” fortæller Hans Østergaard.

Indsatsen varierer dog meget, da Ringkøbing-Skjern Kommune er meget opmærksomme på tendenser inden for stofmisbrug. Kokain fandt politiet ikke betydelige mængder af i perioden 2011-2012, men kommunen og politiet blev opmærksomme på, at der i 2013 var større efterspørgsel på netop kokain.

”Vi justerer vores indsatsområder efter, hvor behovet er størst. Hvis der er meget hash, så er det på hash, vi fokuserer. Det samme gælder, hvis politiet siger, at kokain er den nye trend. Så er det her, at vi lægger vores indsats,” siger Hans Østergaard.